Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лична разходка по варшавската Старувка и още за полската архитектура

БНР Новини
Снимка: архив на Полския институт, фотограф Иво Чупетловски

Изложбата на Борислав Чонков и Ангел Ненов, представена в Полския институт, София, се нарича „Варшава на четири очи“, но съдържа и уточнението „фотографски импресии“. „Ела да ти кажа на четири очи“ означава нещо, споделено твърде лично.
За първи път Борислав Чонков вижда Полша още в студентските си години. По образование той е машинен инженер, но вече има близо 50 фотоизложби. Отличен е с много награди, сред които „Заслужил деятел на културата“ на Република Полша.
Ангел Ненов е автор на документални, анимационни и експериментални филми. Преподава фотография и операторско майсторство. Ръководи кино-фотоклуб „Варна”. Автор е на много фотоизложби, носител е на престижни награди.
С какво Варшава е очаровала трайно двамата варненски творци?
Докато са бродили из Стария град, (Старувка, както казват поляците), какви съкровени тайни са узнали? Не ги крият ревниво за себе си, а показват на публиката тези уловени мигове. Ако досега не сте посетили изложбата, все още имате време – тя продължава до 1 март.
Онези от вас, които са по-близо до Нова Загора или имат път натам до 15 март, могат да разгледат в художествената галерия „Руси Карабиберов“ гостуващата документална изложба Polska. Architecture.
Очаква ви пореден вълнуващ разказ как се развива полската архитектура: опазването на старинни обекти, съдбата на публични сгради – музеи, концертни зали, училища, спортни съоръжения. Архитектура в разцвет – това е посланието на авторите на документалния разказ, дело на изтъкнати съвременни полски фотографи. По арт-проекта е работил екип, чиито ръководител е високо цененият графичен дизайнер Едгар Бонк. Към експозицията има специално написан текст на известната полска писателка от младото поколение Силвия Хутник: Архитектурата трябва да предизвиква емоции, иначе е само конструкция, лишена от човешки компонент. A сградите са предназначени на първо място за хората и архитектите в Полша се опитват да не забравят това…
Изложби с два различни подхода. Още по-добре, ако ви се отдаде случай лично да ги видите, за да направите сравнение.
А сега имате възможност чрез интервюто с Борислав Чонков, да надникнете в уютните, споделени на четири очи, кътчета от Варшава.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18