Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен отслужиха панихида по повод 135 години от гибелта на цар Александър Втори

Снимка: www.pleven.bg

Плевенски свещеници отслужиха панихида по повод 135 години от гибелта на цар Александър Втори в параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец".

Проявите, посветени на Националния празник Трети март, в Плевен продължават с откриване на изложба "Уникални реликви на Българското Възраждане", подредена в къщата-музей, която носи името на руския император.

На изложбата беше изложен един от най-ценните експонати на Ввоенно-историческите музей- реликви от мястото на покушението на руския император Александър II в Санкт Петербург преди 135 години. Подарени са на Плевен от руски офицер, на руска служба, очевидец на атентата, уточни директорът Милко Аспарухов:

Смело и отговорно можем да твърдим, че, след император Петър Първи Велики и Екатерина Втора, той е най-успешният, най-известният и най-заслужил почестите си руски монарх. Нека се поклоним пред паметта на българския освободител, император Александър II, с думите, издялани на постамента на неговия паметник в София "Царю Освободителю, от признателна България". Поклон пред паметта му!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14