Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с реставрираното Самарско знаме

Самарското знаме

Оригиналното Самарско знаме, светинята на предосвобожденските революционните борби, излиза за среща с публиката след продължителна реставрация. То може да бъде видяно в Националния военно-исторически музей. В документален разказ за емблематичния символ внукът и съименик на спасителя на знаемто Никола Корчев описва знамето като трицветно и нарисувано с маслени бои:


Извезано е от жителите на град Самара, от игуменката на метоха и подарено на българското опълчение. Жителите са събирали средства – рубли и копейки, за да купят плат, за да изработят знамето.

Знамето е приковано в незабравим ритуал в румънския град Плоещ, когато по време на церемонията се излива пороен дъжд.

Фрагмент от картината на Я. Вешин Художникът проф. Ярослав Вешин рисува Никола Корчев със знамето през 1911 г., а опълченецът е получил лична заповед от цар Фердинанд да позира за картината. Фона на картината майсторът на четката „снема“ непосредствено на връх Шипка.

По време на рисуването на картината, винаги когато дядото е позирал, е присъствал и Иван Вазов, разказва внучката на Никола Корчев Константина Корчева. Смята се, че може би това е вдъхновило Вазов за написването на „Опълченците на Шипка“ и „Епопея на забравените“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Посетителите в Националния военно-исторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме

Само днес от 10.00 до 18.00 часа посетителите в Националния военно-исторически музей ще могат да видят оригинала на Самарското знаме. Обикновено знамето се показва само на юбилейни годишнини от Руско-турската освободителна война. Сега поводът е..

обновено на 03.03.16 в 08:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14