Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Славеите на Надка Караджова – 25 години покоряване на музикални върхове

Снимка: личен архив

Женски вокален квартет „Славей” е създаден през 1991 година от неповторимата народна певица Надка Караджова. Заедно с нея в началото са дъщеря ѝ Светла, Стояна Лалова и Лиляна Галевска. Всички те са солистки на световноизвестния Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Когато бях малка, майка ми все ми липсваше – спомня си Светла Караджова. – Тя пътуваше с ансамбъл „Филип Кутев” по цял свят, отсъстваше по два – три месеца. Но когато се  върнеше, беше за мен като един отворен географски атлас – с нейните разкази за страните, които е посетила и концертните зали, в които е пяла. Може би създаването на квартет „Славей” беше един вид компенсация за нашата дългогодишна раздяла. Благодарение на френския ни импресарио Емануел Мартели имахме ангажименти по цял свят. Бяхме постоянно заедно в живота и на сцената. Много неща не успяхме да си кажем, но и наваксахме много от пропуснатото.

Ето и какво сподели Лиляна Галевска:

Квартет „Славей” е моят живот. Великата Надка Караджова го основа и до днес, вече 25 години, сме заедно. За съжаление, тя ни напусна твърде рано. С нея бяхме приятелки, трябва да кажа, че много ми липсва. Създадохме добра професионална дисциплина още в началото и може би затова успяхме да запазим квартета. Радвам се, че има млади хора, които харесват изпълненията ни и вървят по нашия път. Някой ден те ще ни заместят.

Репертоарът на фолклорния квартет е формиран от творби на някои от най-добрите български композитори от ранга на Филип Кутев, Коста Колев, Красимир Кюркчийски и др. Една от най-красивите им песни е „Нено, ле”, обработка на Филип Кутев. Звученето на формацията винаги се е отличавало сперфектни многогласни изпълнения, а всяка тяхна песен е пресъздадена с голямо майсторство и техническа точност, с много топлина и любов. Квартет „Славей” има шанса и възможността да работи с най- добрите музиканти  в областта на фолклорната музика. Някои от най-обичаните им песни са записани съвместно с ОНМ на БНР.

Освен Светла Караджова и Лиляна Галевска, днес в състава са и две млади фолклорни дарования – Кристина Карамфилова и Ваня Вакари. Заедно те продължават да разнасят красотата на българския фолклор по нашите и световните музикални сцени. Имат новаторски поглед за звученето на фолклора в днешни дни и продължават да работят с едни от най-изявените професионалисти в жанра. Последните си музикални търсения осъществяват с един от големите български сватбарски оркестри „Канарите”. Две от най-новите им общи композиции са посветени на основателката на квартета Надка Караджова – една от най-ярките изпълнителки на песни от Пазарджишката фолклорна област. Нарекли са ги „Калина” и „Пазарджишка сюита”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.