Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция

"Под игото" от Иван Вазов – 18 част
Премиера

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал Sesc Jazz.
Следва Мина и нейният италиански джаз-трибют към "Бийтълс". Финалът е с калифорнийските аржентинци "Тинто Танго" с втория им албум за Пиацола, наречен отвъд океана "Алма", а тук просто "50".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е качествен уърлд от Латинска Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Младен Малаков, Петя Панева, Цветан Банев, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Какво разказваше чайникът", автор: Светослав Минков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Младата присмехулница" от Николай Райнов

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова
• Музикален акцент на седмицата: "Лятна емисия" от Михаил Йосифов и "Новините в джаза" в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" тази сряда, 31 юли.
• Епизоди от живота На рождения си ден Стефания Колева разказва за квалификацията си като арт терапевт, за летните сцени и за сценичните гафове.
• Темата на деня: Един месец след изборите, от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите, съвместно с Национален младежки форум, какви са резултатите от двугодишния проект – "Академия за младежко участие", чрез който над 70 млади хора отправиха искания си към народните представители на по време на Кръгла маса в Народното събрание. Разговор с Розалина Недкова - обучител на Академията; Гергана Станоева - участник от Академията, понастоящем член на Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и Национален младежки форум и Георги Данов - участник в Академията, понастоящем общински съветник в община Ботевград, което го нарежда сред най-младите политици в страната.
• Темите на деня: От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. Защо тази година не е на обичайното си място – Тъжанското ждрело и какво включва тридневната програма – разговор с Никола Спасов от организаторите.
• Разговорът: За предстоящата "Резиденция баба" в няколко села на Северозапада разговаряме с Янина Танева от "Фабрика за идеи".
• Подкаст от поредицата "Какво може Европа" : "Туризмът - устойчив и зелен не от днес". Автор: Лилия Големинова

от 10.05 до 11.00 часа
Тerrа Култура
водещ: Мария Мира Христова
• Понеделник започва в събота: Коментар.
• Културен код: "Летни импресии" в живопис и керамика с художничката и галеристка Даян Грант в галерия "Икар", както и още нещо за културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство.
• Културен отпечатък: Живот между Виена и София и среща със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева, както и поглед към работата на младата режисьорка на късометражните филми за Димитър Димов и Яна Язова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Изпълнения на българските вокалисти Маги Алексиева-Мей, Росен Кукошаров, Мирослава Кацарова, Васил Петров…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
• Мария Тепавичарова за новия си музикален албум Self Mythology
• Разговор с Геновева Димова за фентъзи романа ѝ "Мръсни дни", вдъхновен от славянския фолклор.
• Първи Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино в рамките на Sofia Summer Fest 2024 - разговор със селекционера на филмите в програмата Анна Андреева.
• Imagine Balkans с отворена покана към артисти, художници, илюстратори и аниматори за участие в едноименната изложба, вдъхновена от темата за Балканите - разговор с организатора на проекта Лусина Теризян.
• "Джаз срещи" с композитора, аранжор и пианист Минко Ламбов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Мария Вълчанова
Среща с именития баритон Кирил Манолов.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати - Избрано
водещ: Цвета Николова
• Варненските арменци вчера, днес и утре
Предаването гостува на арменската общност в гр. Варна
Кога са се заселили първите арменци в града; какъв е бил поминъкът им; каква е историята на арменското училище и църква; как младите арменци изучават и съхраняват  езика и традициите на предците си – за всичко това  разговаряме с гостите в студиото: Силва Бейлерян – секре-тар на арменското читалище "Св. Саркиз", Ванухи Аракалян – предсе-дател на Варненския апелативен съд, както и с Шаухик Симонян – председател на варненската арменска благотворителна организация.
• Светове: оставаме на арменска вълна като надникваме в света на коле-гата Вартануш Топакбашан, гл. редактор на вестник "Ереван".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Глината – храна, лекарство, козметика
За приложение на глината в древната медицина е писал в своята "Естествена история" Плиний Стари, а жените още тогава са оценявали благотворното ѝ въздействие – достатъчно е да споменем "маската на Клеопатра", която представлява равни части от бяла глина, мед и лимонов сок.
За лечебната кал и калолечението, както и за използването на глината в козметиката, разговаряме с д-р Вера Михайлова, лекар физиотерапевт и Милена Янкулова, която работи в магазин за козметика.

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Мариана Ганчева
Пътуващият тандем – фотографът Николай Генов и журналистката Румяна Николова за Колумбия и други пътешествия из Южна Америка.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Концерт с изпълнения на Николай Найденов, ансамбъл "Дунав", Лиляна Галевска, Борис Машалов, Надежда Хвойнева, ОНМ на БНР, Николай Урумов, Милена Андреева, Димитър Арнаудов…

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ:  Антония Барулова
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms в Лондон. Свири СО на БиБиСи с диригент Густаво Химено и солист Вадим Глузман – цигулка. В програмата: Бърнард Хърман – сюита "Световъртеж" из музиката към едноименния филм на Алфред Хичкок; Ерих Волфганг Корнголд – Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор, опус 35; Сергей Рахманинов – Симфония № 3 в до минор, опус 44.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" на живо под небето от Откритата сцена "8 декември" на последния етаж на Националния студентски дом с концерт на AVA Trio (Нидерландия/Италия/Турция).

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Дион Уорик е откритие на композитора Бърт Бакарак, който в периода 1963-1971 пише специално за нея 39 романтични балади, превърнали я в първата тъмнокожа звезда извън "Мотаун". С не един хит, певицата заема челни позиции в класацията Топ 30 на САЩ.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23