Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР може да спести 65 млн. лева с реформа

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС


С реформа в МВР ще се спестят 65 милиона лева, смята вицепремиерът Румяна Бъчварова. На дискусия за промените в Закона за МВР  Бъчварова обясни, че в момента системата е тромава, а на много места липсват електронни регистри: 
45 хиляди души се водят на щат в МВР. За сравнение, около 450 са тези във финансовото министерство, няколкостотин са тези в социалното министерство. Това показва, че структурата, която съществува в момента, е изключително голяма и натоварена. И това провокира обществени реакции, недоволство и наслагва едно мнение и отношение към МВР, което не е правилно и не е заслужено, според мен.
Бъчварова отбеляза обаче, че често служители на МВР излизат в отпуск, без това да се обяви. Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност" контрира:
Не съм съгласен с твърдението, че повечето от отпуските в МВР не са завеждани и ние извършваме някакво престъпление, или нарушение на дребно, за да печелим от народните пари. Отпуските в МВР се завеждат в три екземпляра и на тези заявления се слага регистрационен номер. Така че остават информационните фондове. Невъзможно е една отпуска да не бъде заведена, освен ако става дума за някой директор, който после прикрива следите си.

Другите предложения по време на дискусията бяха проектът за промени в Закона за МВР да се разгледа в Съвета за тристранно сътрудничество. Част от синдикатите в пожарната пък поискаха дирекцията да стане агенция, само ако е под ръководството на премиера Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.