Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата на Москов срещу лекарски протести - епизод пореден

Снимка: Анелия Кръндева

Личните лекари в много областни градове протестират ефективно от вчера. Вместо да преговаря с тях, здравното министерство издаде заповед до всички болници да организират обслужването на пациентите. Болниците трябва да извършват първични, вторични прегледи и диагностично-лечебни дейности, а при необходимост директорите на регионалните здравни инспекции трябва да съставят графици за дежурства на клиниките по области.

Протестът на лекарите започна след като Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ) изпрати отворено писмо с конкретните проблеми на ОПЛ. То беше подкрепено от общинските и частните болници, а накрая и от съсловната организация - Българския лекарски съюз. Медиците от „Спешна помощ” и Университетските болници се разграничиха от протеста.

Чуйте разговора с доктор Николай Брънзалов, член на УС на НСОЛБ и личен лекар, бившия министър на здравеопазването доктор Илко Семерджиев и заместник-председателя на Българския лекарски съюз доктор Галина Павлова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Спортувам, за да живея"

Инициативата "Спортувам, за да живея" събра в Европейския ден на донорството почитатели на спорта сред хора на диализа, трансплантирани пациенти, както и всички, които искат да поддържат добра физическа форма. Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония получи подкрепа за събитието в лицето на програмата "София спортува" и..

публикувано на 07.10.24 в 15:06

Оръжието

Темата за оръжието е занимавала човешките умове, откакто на света има човеци. Вероятно преди това, а може би и след човеците ще е занимателна. Говорим за стрели и копия, за картечници и танкове, но и за дронове, за пейджъри, за изкуствен разум, за перспективата прахосмукачките да си застрелват собствениците някога. Какво мотивира хората да..

публикувано на 07.10.24 в 11:25
Бисерка Григорова и Антон Митов

Антон Митов представя: Бисерка Григорова – Ливан е много особена държава

През 1974 г. Бисерка Григорова започва работа в Международна редакция на Програма "Хоризонт" на БНР. От 1980 до 1997 г. е кореспондент на БНР и на Комитета за телевизия и радио (КТР) в Бейрут – за Ливан и за района на Близкия изток. След това до 2012 г. е кореспондент на БНР на свободна практика. Продължава да отразява събитията в целия регион на..

публикувано на 07.10.24 в 10:45

Какво да правим с паметта и с историята

Международна научна конференция в памет на проф. Ивайло Дичев на тема "Поп култура, поп политика: дигиталният обрат" се проведе на 4 и 5 октомври. Тя бе организирана от ФЖМК, катедра "Културология" и Мрежата за културни изследвания. В " Мрежата " на програма " Христо Ботев " за нейното значение говорим с доц. Жана Попова и доц. дн Вяра..

публикувано на 07.10.24 в 10:15

Фестивалът на хора с увреждания "Светът е за всички" се провежда за 16-и път в Русе

Днес (7 октомври) в град Русе ще се проведе ежегодният Фестивал на хора с увреждания "Светът е за всички" , организиран от сдружение "Смело сърце". За участниците и програмата в "Нашият ден" разказва Пенка Попова – координатор на събитието. Попова споделя: "Целта на фестивала е да насърчи разбирането и уважението между различните групи хора..

публикувано на 07.10.24 в 10:05