Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиери на фестивала "Мартенски музикални дни 2016" в Русе

| обновено на 30.03.16 в 21:06


По традиция в програмата на престижния международен фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе винаги има поне една оперна премиера. Тази година Русенската опера представи по-рядко изпълняваната творба на Джузепе Верди "Симон Боканегра". Диригентът Георги Димитров беше избрал да работи с баритона Иван Консулов в главната роля, а в останалите солистични партии гледахме Росалина Мочукова, Александър Носиков, Петър Костов и Иван Кабамитов. Хорът на Русенската опера бе подготвен от хормайстора Стелияна Димитрова. Режисьор на постановката е Георги Симеонов, заместил Иван Савов, който е изработил сценографията и костюмите, но не успя да завърши режисьорската си  работа поради заболяване.


Чуйте подробности и документален запис от премиерния спектакъл на 18 март в репортажа от Русе в първия звуков файл.

Във втория звуков файл е репортажът от концерта на ансамблите "Музика Нова" и Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов, които представиха на "Мартенски музикални дни" оригиналната версия на Реквием от Моцарт, следвайки точно партитурата, оставена, макар и недовършена, от автора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14