Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловеч се провежда 48-мата национална олимпиада по физика

120 ученици от 7-и до 12-и клас ще участват в 48-мата национална олимпиада по физика, която започва в Ловеч. Те ще се състезават в четири възрастови групи. Днес участниците ще решават задачи, а утре е практическият кръг за най-големите.

Учениците от 7-и, 8-и и 9-и клас ще решават по три задачи, съобщи председателят на комисията, която ще ги оценява, Виктор Иванов:

Старшата възрастова група ще решава четири задачи. Част от елементите им са и на ниво международна олимпиада по физика.

Най-добре представилите се 20 ученици във възрастовата група 10-12 клас се класират за втория кръг на националната олимпиада, който е практически.

Там ще трябва самостоятелно да изследват някои явления, да направят измервания, да обработят резултатите, заяви Виктор Иванов и допълни, че от тази възрастова група ще бъдат избрани десетимата кандидати за място в националния ни отбор по физика.Те ще трябва допълнително да се явят на три теоретични и една експериментална контролна работа.

Петимата най-добре представили се ученици ще сформират националния отбор на България по физика, който ще представя страната ни на международната олимпиада.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.