Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенска класика в първия концерт на Росен Гергов като шеф-диригент на Радиооркестъра

Младият маестро пое поста главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР в началото на 2016 година. Първите му творчески задачи като ръководител на оркестъра през януари бяха свързани със записа на Симфония №85 "Лондонска" от Йозеф Хайдн, а първият официален концерт в зала "България" на 8 април от 19.00 часа ще представи музика на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен и като солист - първия тромпетист на състава Петър Македонски.

Изборът на Росен Гергов на репертоар изглежда логичен, защото той е възпитаник на Университета за музика и сценични изкуства във Виена, освен това продължава да живее там и сега.

Записът беше мой избор - исках да запишем нещо от класическия репертоар, тъй като оркестърът има нужда - явно не са свирили отдавна такъв тип музика. Спецификата, която се изисква, за да се овладее този стил, е доста обширна и това само развива оркестъра. А това, че първият ми концерт като главен диригент се оказа с класическа програма, всъщност е съвпадение, защото трябваше да разместим проектите. Но това е много хубав старт - аз съм отдавна във Виена и най-вероятно има какво да представя и на публиката, и на оркестъра. Надявам се да се получи много хубаво, каза за предаването "Алегро виваче" диригентът.

Чуйте цялото интервю с Росен Гергов и част от новия запис на Радиооркестъра под негово диригентство в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14