Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Епизод 13: Българският глас

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Теодор Иванов

Гласовете преодоляват пространства.

Българският глас, чут по радиото, преодолява разстояния и не е затворен единствено в хронотопа на България. Радиото като феномен довежда до втори феномен - културологична взаимопроницаемост, медиен интерес към друга страна, интерес, опосредстван с инструментите на словото.

Този епизод е направен най-напред с участието на Петър Увалиев, който работи за Българската редакция в Би Би Си повече от 50 години, и за първите му рецензии по радиото за българския театър.

В 13-и епизод на „Радиото” ще станете свидетели и на спомени – спомените на колегата Стефан Радованов, работил 8 години в Прага като журналист в Българската редакция на Радио Свободна Европа, и Ели Хауърт, дългогодишен шеф на вече несъществуващата Българска редакция на Би Би Си Лондон. В тези спомени неминуемо присъства и рефлексията на мрачните времена през 80-те години в тяхното ежедневие, а също и на годините на прехода.

Скачаме от София в Прага и Лондон, от „Драган Цанков” в сградата на стария Чехословашки парламент, предоставен от Вацлав Хавел на свободомислещото Радио за цената от една крона. Песничките на Бохуслав Нохавица, написани през същите тези мрачни времена, звучат от Прага.

Спомените са не само за времената, не само за правенето на радиото през тези времена, тук и там, отсам и оттам желязната завеса, преди и след желязната завеса, като изпълнена задача за срок от 8, 10 или 20 години, но и за ценността на думите на българския глас, произнесени на 1295 и 2490 километра оттук.

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР: понеделник, 17 май 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев”. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неостаряващите „Чичовци“

От 10 часа в понеделник, 24 май, когато се отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ще имате възможност да чуете драматизация по класическото произведение на Иван Вазов „Чичовци“. Публикуваната през 1885 г. повест е драматизирана от Мария Громова, а първото ѝ излъчване е било осъществено през далечната 1965 г...

публикувано на 22.05.21 в 09:05

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите се..

обновено на 17.05.21 в 08:15

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41