Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Гергана Гергова - гост на Кралския театър в Мадрид

| обновено на 06.05.16 в 23:50
Гергана Гергова
Гергана Гергова е поканена за концертмайстор на прочутия Театро Реал в Мадрид. Така тя става поредният успешен български изпълнител в списъка с концертмайстори на престижни оркестри по целия свят. Българката ще води оркестъра от месец септември до края на януари 2017-а, освен това има ангажименти през май и юни тази и следващата година. Заемането на лидерското място в мадридската Кралска опера ще съвпадне с отбелязването на 200-годишнината на театъра, което ще продължи до края на 2018 година. 


Гергана започва музикалното си обучение при Благородна Танева в Плевен, след което учи при проф. Минчо Минчев и Андреас Райнер във Висшето училище "Фолкванг" в Есен, Германия. Получава и магистърска степен по камерна музика в Академията "Ханс Айслер" в Берлин.

Младата цигуларка има вече завидна биография, която включва работа с оркестри като Дуисбургската филхармония, Люцернския фестивален струнен оркестър, Мюнхенския радиооркестър, Оркестъра на Северногерманското радио - Хановер, Германската камерна филхармония - Бремен и др. Като камерен изпълнител изнася концерти с елитни музиканти като Кристиан Тецлаф, Даниел Хоуп, Албан Герхард, Ларс Фогт, Байба Скриде и мн. др.

През 2008 година Гергана Гергова сформира камерно трио заедно с пианиста Павлин Нешев и виолончелиста Томас Кауфман. Оттогава съставът изнася много концерти по международните сцени с голям успех. Записите им на музика от Маурицио Кагел донесоха на Трио "Имаж" най-престижната музикална награда в Германия - ECHO Classic 2014. През 2015 година триото представи и премиерните записи на камерни творби от Ханс Зомер, а компактдискът вече има номинация за наградата на германската критика.

Чуйте интервюто с Гергана Гергова в новата рубрика на предаването "Алегро виваче" - "Българските концертмайстори".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Трио "Имаж" преоткрива за света музиката на Ханс Зомер

За първи път в радиоефира звучат записи от новия албум на Трио "Имаж" с музика на непознатия за нас германски автор Ханс Зомер, живял между 1838 и 1922 година. Зомер се вписва в късноромантичната стилистика, музиката му е красива и мелодична. Но тя..

публикувано на 18.11.15 в 14:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14