Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите "Музикант на годината 2015"

| обновено на 24.04.16 в 09:54
Призът "Музикант на годината"
Снимка: Христо Илиев

Хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова е победителят в анкетата "Музикант на годината 2015" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма „Хоризонт“ на БНР.

За нас тази награда е и подиум, от който могат да разберат всички слушатели на БНР за хор „Бодра песен“ и да го чуят в днешния му вид и състав, защото той има дългогодишна история, която се дължи на създателя му проф. Венета Вичева, заяви в интервю в предаването "Неделя 150" Деница Узунова:

Подкрепата е безкористна постоянна и ежедневна от ръководството на Общински детски комплекс и Община Шумен. Безкрайно благодарна съм на кмета на град Шумен, на заместник-кмета по култура и на всички, които ни помагат в реализирането на тези събития не само в национален и регионален, но и в световен мащаб.

За първи път в 25-годишната история на допитването, хоров състав печели голямата награда, а оркестър - наградата в категория "Дебют":  новосформираният камерен оркестър "432" с диригент Иван Янакиев.

Млад музикант на годината стана ученичката от Пловдив Мария-Десислава Стойчева, а Музикален проект на годината - Фестивален оркестър от възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе.

Сред останалите призьори са пианистката проф. Борислава Танева - за активната й творческа дейност, Русенската опера - за премиерата на "Катерина Измайлова" от Шостакович, Камерен оркестър "Орфей" от Перник с диригент Райчо Христов - за 40-годишния юбилей на състава.

Слушателите отличиха хоровия диригент проф. Стоян Кралев за цялостното му творчество, а носител на наградата за изключителен принос към българската култура стана оперната певица Христина Ангелакова.

Цялото интервю с диригента на хор "Бодра песен" - Шумен чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14