Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хари Ешкенази: "Фортисимо в клас" е най-достъпният начин да представим музиката

Урок по цигулка с Хари Ешкенази

Цигуларят Хари Ешкенази настоява за среща с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, за да поиска подкрепа за проекта "Фортисимо в клас“. До момента финансирането е от чуждестранна фондация.

"Фортисимо в клас" е различен час по музика, който се провежда в залата на Драматичняи театър и с участието на Плевенската филхармония. В него влизат ученици от плевенски училища. Още от цигуларя Ешкенази:

Това е най-достъпният начин да представим музиката. Ние непрекъснато търсим мост към децата. Стигаме до Бетовен, Моцарт, "Карибски пирати", Джон Лиъм, "Стар уорс". Въвеждаме ги към тази музика, която наистина е много класна. Те стават класни хора след това. Това е много важно за тази държава.

Идеята е "Фортисимо в клас" да бъде реализиран и в други градове:

Според мен, трябва и на държавно ниво да се вдигнат нещата. Всички градове, в които има оркестри, а те са супер много, понеже знам, че има много пари, които са отделени за извънкласна дейност към Министерството на образованието, ще го помоля да ни финансира.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14