Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BBC Radio 3 излъчи световната премиера на творба от Добринка Табакова

Добринка Табакова
Снимка: dobrinka.com

Младата композиторка  Добринка Табакова, която гради своята кариера във Великобритания, се включи в честванията по повод 400 г. от смъртта на Уилям Шекспир, чиято кулминация беше в края на април. На 21 април  беше световната премиера на нейната кантата „Безсмъртният Шекспир“  по текстове на гениалния поет. Концертът се състоя в родния град на Шекспир Стратфорд на Ейвън, в църквата „Света Троица“, в която той е погребан.

Изпълнението бе поверено на хор и камерен оркестър от града - Orchestra of the Swan, с който Добринка Табакова си сътрудничи вече 12 години. Дирижира Дейвид Къртис.

Три дни по-късно, на 24 април запис на мащабната 9-частна творба беше излъчен по британското радио BBC Radio 3, предхождан от кратко интервю с авторката.

Добринка Табакова е родена в Пловдив. С композиция започва да се занимава през 1991 г., когато семейството ѝ се мести във Великобритания. Завършва Royal Academy of Music Junior Department в Лондон и Guildhall School of Music & Drama със специалности пиано, композиция и дирижиране. Защитава  докторантура по композиция в King's College.

Първият авторски албум на Добринка Табакова „Струнни пътеки” (String Paths), издаден през 2013 г., получи номинация за награда „Грами“ в категорията „Най-добър албум с класическа музика”.

Произведенията на Добринка Табакова са изпълнявани в България, Великобритания, Русия, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Китай, Австралия и др. Творбите ѝ влизат в репертоара на изтъкнати изпълнители като Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, Кристине Блаумане, Натали Клайн, Милош Карадаглич и др. Получава множество престижни поръчки, между които от Кралското филхармонично дружество за Музикалното биенале във Великобритания през 2014.

През 2012 г. нейната композиция „Възхвала“ е изпълнена в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Eлизабет II.

Чуйте в звуковия файл интервю с Добринка Табакова и откъс от кантатата ѝ "Безсмъртният Шекспир", излъчени в предаването "На бис - българските музиканти" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14