Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци, десетки пострадали и над 100 арестувани във Франция след масов протест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредният масов протест срещу плановете за реформа на пазара на труда във Франция приключи със сблъсъци, десетки пострадали и над сто арестувани.

Четвъртият синдикален протест за последните два месеца обхвана редица големи градове - от Рен на север до Марсилия на юг. Най-тежки бяха ексцесиите в столицата Париж, където осем полицаи пострадаха от хвърлени бутилки и камъни. При сблъсъците в цялата страна пострадаха общо 24-ма служители на реда, 3-ма от тях тежко. 

Синдикатите обещават нови протести на Международния ден на труда - 1 май, дни преди началото на парламентарните дебати върху предложеното трудово законодателство. Законопроектът отменя част от гаранциите на работниците срещу принудителен отпуск и дава повече права на работодателите при определяне на работното време и заплащането за извънреден труд. Управляващите социалисти твърдят, че с тази по-голяма гъвкавост ще могат да преборят хроничната безработица и да изпълнят предизборното обещание на президента Франсоа Оланд да свали безработицата под 10 процента.

Оланд все още не е обявил дали ще участва на президентските избори идната година. Проучвания на общественото мнение, цитирани от Ройтерс, показват, че близо 80 на сто от французите се страхуват от ескалация на напрежението в близките месеци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14