Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будапеща оряза драстично субсидията на прочутия си Фестивален оркестър

Будапещенският фестивален оркестър и Иван Фишер

Будапещенският фестивален оркестър, основан през 1983 година и ръководен оттогава до днес от диригента Иван Фишер, бе поставен на деветото място сред най-добрите симфонични оркестри в света в анкетата на британското списание "Грамофон" сред музикални специалисти от целия свят през 2008 г. Въпреки елитното ниво и добитата слава обаче, град Будапеща смята да намали драстично парите за издръжката на състава - от 260 милиона на 60 милиона форинта (около 200 хиляди евро). Не са посочени никакви причини за това, не е имало предварителни разговори или предупреждения към ръководството. Новината съобщи в блога си уважаваният музикален критик и радиоводещ Норман Лебрехт.

Оркестърът вече съобщи за отменянето на три концерта и турне, както и на едноседмична образователна програма.

Диригентът Иван Фишер осъди решението във видеоклип и призова на протест на 7 май в унгарската столица под надслов "Будапеща заслужава повече - ръководство, което да се грижи за културата в този чудесен град".

Много по-голямата държавна субсидия за Будапещенския фестивален оркестър засега остава непокътната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14