Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради нодуларен дерматит ще бъдат унищожени две стада в смолянските села Кокорово и Горна Арда

Снимка: БГНЕС

Две стада ще бъдат унищожени в смолянските села Кокорово и махала Билянци на Горна Арда. Лабораторните проби са потвърдили, че те са заразени с нодуларен дерматит. Подробности съобщава Момчил Николов, секретар на Община Смолян и председател на Епизоотичната комисия: 

С хидратна вар се пръска мястото няколко пъти. Апелът ми е да гледат животните да не излизат навън. Ако могат да ги хранят вътре, всички отвори по оборите, които имат, да бъдат обезопасени с комарници, за да не могат да влизат насекоми вътре и да се ползват репеленти, или да пръскат животните, ако ги изкарват, или около оборите трябва да се пръска с тези репеленти, за да отблъскват насекомите. Другото е да избягват тези търговци на добитък.

В края на деня се очакват още резултати от кръвните проби на животни от боринското село Буйново, където също има съмнения за заразени животни с нодуларен дерматит. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.