Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев наложи частично вето на Изборния кодекс

ПФ заплаши да оттегли подкрепата си, ако парламентът не отхвърли ветото

| обновено на 07.05.16 в 17:57
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев върна за повторно обсъждане текстовете, ограничаващи избирателните права на сънародниците ни в чужбина. Според държавния глава не трябва да има  неравно третиране на българските граждани зад граница. 

Според държавния глава, Изборният кодекс трябва да гарантира честността на вота, както в страната, така и в чужбина. Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани зад граница, се казва в мотивите на президента.

До ветото на Плевнелиев се стигна след реакцията на сънародници зад граница и  намесата на омбудсмана и премиера Бойко Борисов за промяната в Изборния кодекс, която беше гласувана  по предложение на Патриотичния фронт

Решението на държавния глава позволява разширяване на диалога за намиране на баланс между желания ефект и по-голямата възможност за българите в чужбина да упражнят правото си на глас, заяви министърът на външните работи  Даниел Митов.

Президентът, разбира се, има правото да наложи вето върху законодателство, което смята, че не отговаря на най-високите стандарти. Смятам, че когато е упражнил това си право, законодателят трябва, все пак, да се опита да преразгледа законодателството и да прецени дали не биха могли стандартите да бъдат повишени. Така или иначе, Външно министерство ще изпълни волята на законодателя, такава, каквато е, както сме го правили винаги, прилагайки законодателството и търсейки възможности, естествено, за гъвкавост, така че да свършим повече работа с по-малко пари.

Съществуват и други основания за налагане на вето върху промените, заяви лидерът на БСП Михаил Миков: 

Знаете, че ние искахме вето и не само с този мотив. Има достатъчно основания, за противоконституционност включително, по отношение на отнемане на правото на хората, които не са гласували, а след това преминаването през бюрократични процедури. Имаше и други основания. Нека да видя мотивите, но смятам, че, абсолютно, да превръщаш конституционното право да гласуваш в задължение, за което санкционираш чрез отнемане на правото при заличаване в списъците, също е основание.

ГЕРБ не иска да променя изборните правила и това е доказано с политическото решение, което е взето преди местните избори, каза пред журналисти в Златоград Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията:

Ще има допълнителни консултации между политическите сили и тогава вече ще можем, действително, да вземем и правилното политическо решение, но единственото, към което се стремим от ГЕРБ, е да има стабилност за страната, да не създаваме предпоставка някой да подтикне страната ни към безредици, към несигурност, което означава, че ще се превърнем в съседните ни държави - в една политическа нестабилност, което, повярвайте, че не дава възможност да се правят решения на важните и сложни въпроси, които стоят днес пред обществото.

Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си за мнозинството, ако парламентът не отхвърли президентското вето за промените в Изборния кодекс, заяви пред "Хоризонт" съпредседателят Красимир Каракачанов. Според ВМРО аргументите на държавния глава  са "общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина са лишени от право на глас". Президентът не казва как ще гарантира, че Турция няма да продължи с намесата във  вътрешните  работи, заяви още Каракачанов:

Ние категорично няма да подкрепиме това вето и ще призовеме всички колеги и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок, и от АБВ, пък и всички други партии в българския парламент да бъде отхвърлено ветото на президента. Ако това не се случи, не виждам смисъл да продължаваме да участваме в нещо, което не отчита интересите и суверенитета на България, и опасностите пред националната сигурност на България. Аз съучастник в престъпление няма да ставам. Със закона, който беше приет от Народното събрание по предложение на Патриотичния фронт, единствено се ограничаваше възможността Република Турция да ни организира изборите на своя територия и утре турското правителство да си изкара в българския  парламент поредния политически инструмент, с който да влияе върху политиката на България. Чухте вчера аргументите на Ердоган, който директно заяви на европейците да си гледат работата, обявявайки, че Турция си има свой път, пък Европа да си върви по нейния. Не мога да разбера защо ние за пореден път сме съгласни една страна като неоосманистка Турция, която все повече се ислямизира, да се бърка във вътрешните работи на България.

Другият съпредседател на Патриотичния фронт - Валери Симеонов, коментира като национално предателство ветото на президента върху изборния закон. Не бива националните интереси да бъдат жертвани заради личните политически амбиции на г-н Плевнелиев, на това сме свидетели, заяви Симеонов. Лидерът на  Националния фронт за спасение на България заяви, че по никакъв начин няма да отстъпят от тези текстове в изборния закон, тъй като това е основна точка от програмата на "Патриотичния фронт".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.