Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2015": Деница Узунова и хор "Бодра песен" - Шумен

Хор "Бодра песен" - Шумен с наградата "Музикант на годината 2015"
Снимка: Виктор Викторов

На 23 април в зала 6 на НДК публиката се срещна със своите фаворити - новите носители на награди в националната анкета "Музикант на годината", която предаването за класическа музика "Алегро виваче" проведе по програма "Хоризонт" на БНР за 25-и пореден път.


В поредица в "Алегро виваче" ще проследим отзивите и емоциите след награждаването.

Най-много гласове и уникалната статуетка на художника Христо Илиев спечели хор "Бодра песен" - Шумен, ръководен от Деница Узунова. Хористи от няколко поколения в състава със завидна, над 50-годишна история, се представиха на галаконцерта с песни от Петър Ступел, Милко Димитров и Георги Димитров.

Дълга и плодотворна е историята на този състав (основан през 1963 г от проф. Венета Вичева), много награди и успехи са завоювали певците през годините. И все пак – какво накара стотици слушатели на "Алегро виваче" да гласуват именно за хоров ансамбъл? При това хор „Бодра песен“ – Шумен не за първи път записва името си в тази анкета като първопроходец - на церемонията "Музикант на годината 2004" за първи път е обособена категория "Ансамбъл на годината" и призът тогава е връчен именно на шуменския състав. Миналата година хорът заслужи званието "Посланик на европейската култура" за втори път. Стана и лауреат на Първите национални награди „Проф. Панчо Владигеров” на Националната музикална академия за изявени ученици и студенти в областта на музиката. Изнесе 12 самостоятелни концерта в България, Италия и Словения и участва в поредица престижни фестивали, както и в концерти на Софийската филхармония и Шуменския симфоничен оркестър.

Наскоро хорът стана носител и на Наградата на Шумен за изкуство и култура в раздел "Музика" за премиерата на Миса бревис от словенския композитор Амброж Чопи. Ето защо, макар и изненадани от факта, че цял хор спечели приза "Музикант на годината за 2015", всъщност знаем, че мотивацията на всички, гласували за него, е неоспорима.

Чуйте интервюто с диригентката Деница Узунова, която ревностно пази наследството, оставено от проф. Венета Вичева - основател на обичания шуменски хор, и е продължител на делото й в града.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14