Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемориален албум на диригента Месру Мехмедов представят в Дряново

| обновено на 11.05.16 в 18:37
Месру Мехмедов


Аз съм роден и израснал в България. Обичам Родината си! - това са думи на диригента Месру Мехмедов - една личност, изгряла като истинска звезда, но за съжаление прегоряла в полета си и твърде рано отишла си от този свят - едва на 35 години.

След като изгражда кариера, която го отвежда до Нюйоркската филхармония и легендарният Ленард Бърнстейн го кани за асистент, на 18 януари 1971 година, на върха на славата си, Месру Мехмедов загива при самолетна катастрофа в Цюрих, Швейцария. 45 години по-късно това име тъне в забрава.


Съюзът на българските музикални и танцови дейци инициира издаването на мемориален компактдиск със записи под палката на Месру Мехмедов, съхванени в Златния фонд на БНР. Албумът ще бъде представен официално на 11 май от 18 часа в читалището на град Дряново.

В Дряново Мехмедов е бил за първи път в досег с музикалното изкуство, там за първи път е дирижирал хора на училището, там се е сблъскал с творчеството на класиците, на българските композитори. Така че Дряново се оказа притегателният център, където ще се съберат колеги, медии, представители на държавната и местната власт. Ще участва Плевенската филхармония, която ще изпълни програмата от диска под диригентството на Деян Павлов.

Чуйте в звуковия файл още подробности за проекта, посветен на диригента Месру Мехмедов, в интервюто със Станислав Почекански - председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14