Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС спира субсидирането на Младежкия си оркестър, предстоят протести на музиканти в цяла Европа

| обновено на 19.05.16 в 21:06
Илина Илиева с Младежкия оркестър на ЕС
Снимка: EUYO

Ръководството на Младежкия оркестър на Европейския съюз алармира, че дейността на състава, в който свирят млади музиканти от всичките 28 страни-членки, ще бъде прекратена от 1 септември, защото Европейският съюз спира субсидирането. 

Младежкият оркестър на ЕС съществува вече 40 години. Основан е по идея на Джой и Лайънъл Брайър през 1976 г. Той е бил ръководен през годините от музикалните директори Клаудио Абадо, Владимир Ашкенази, Бернард Хайтинк и Василий Петренко. Оркестърът е олицетворение на идеала за обединение и винаги е бил културен посланик на ЕС, а почетният му патронаж включва държавните глави на всички страни-членки и председателите на ЕК и на ЕП. В момента почетен президент на Младежкия оркестър на ЕС е Мартин Шулц

През тази незаменима школа са преминали повече от 3000 млади таланти и немалко българи. В момента водач на виоловата група е Илина Илиева, която е зрелостничка в Националното музикално училище "Любомир Пипков“ в София. Тя отправя апел в социалната мрежа Фейсбук в подкрепа на петицията в интернет против закриването на състава. 

Подкрепата си вече изразиха много влиятелни фигури на световната сцена. Берлинските филхармоници и техният диригент сър Саймън Ратъл призоваха ЕС да отмени това решение и поведоха кампанията "Да спасим младежкия оркестър на ЕС“.

Младежкият оркестър на ЕС

Междувременно европейските музиканти организират протести. Групата #SaveEUYO Musicians For Europe-Bulgarian edition във Фейсбук излиза с призив:
Ние, оркестрантите и ръководството на Филхармония „Пионер“ ще изразим подкрепата си за European Union Youth Orchestra с участие в протеста на всички големи европейски оркестри, които ще свирят в знак на подкрепа в един и същи час в големите градове на Европа. Елате на 20 май от 13:00 часа пред сградата на Европейската комисия в България на ул. Г. С. Раковски 124!

В звуковия файл чуйте интервю с Илина Илиева - представител на България в Младежкия оркестър на ЕС в момента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14