Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Кирил Маджаров“ в Смолян отбелязва 150 години

Снимка: Иван Соколов

150 години отбелязва читалище "Кирил Маджаров“ в смолянския квартал "Устово". Читалището е първото в Средните Родопи, основано през 1866 година от възрожденеца Димитър Македонски. През далечната 1938 година първите самодейци от народния хор в "Устово" пеят шест родопски песни за първи път в ефира на радиото, тогава Радио София, разказва доцент д-р Христо Гиневски, който събра историята на читалището в книга по повод юбилея. Той е и председател на културната институция повече от 20 години:

4 възрожденски вестника пишат за нашето читалище. 

За 150-годишната си история читалището има общо 30 председатели, а първият е Димитър Македонски:

Той разпределя и децата в класове, но той, заедно с първенци, оглавява борбата за църковна независимост. Църквата "Св.Богородица", втората църква, 1866 г., е осветена за първи път в Родопите не от гръцки владика, тогава все гръцки владици са освещавали църквите в Родопите, а от 12 български свещеника, които заместват един владика, защото все още нямаме тогава български владика.

Първата сграда на читалището е построена с помощта на хората от цялото селище:

Те купуват земята, тогава земята е била един хан. Държавата им помага, ходят по София, молят отвсякъде, откъдето могат търсят пари и намират от фирми, които търгуват. Без помощта на населението читалището нямаше да оцелее 150 години.

Днес е кулминацията на юбилейните чествания.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14