Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват тържествата, с които нашите сънародници честват 24 май

Естествени центрове на многобройните прояви, които продължават до 29 май, са българските училища на острова

Снимка: Бранислава Бобанац

Празничната програма на петте училища към Съюза на българите в Кипър се открива днес с голям концерт, който ще изнесат българчетата от училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол. От днес до 24 май град Паралимни е център на дни, посветени на детската книга под надслов “Прочети ми приказка”, които са организирани от българското училище в града “Народни будители”.

“Празник на буквите” е тържественото честване на най-малките възпитаници на българското училище “Никола Вапцаров” в столицата Никозия в неделя.

Два открити урока в наши училища канят сънародниците ни точно на 24 май. Българчетата в училище “Азбукарче” в Полис Хрисохус са нарекли програмата си “Ние сме горди потомци” и са подготвили специална презентация и рецитал. След своя открит урок децата от българското училище в Пафос ще положат цветя пред паметника на българските букви в двора на училището. А на 29 май те ще дефилират в шествието в града по случай традиционния кипърски Фестивал на цветята, поведени от портрета на светите братя Кирил и Методий.

Част от българската празнична програма в Кипър е и участието на танцовия ансамбъл “Българи” от Ларнака в международен фолклорен фестивал в Никозия на 25 май. След тяхното изпълнение десетки наши сънародници ще се хванат на българско хоро, като по този начин се включат в световния флашмоб “Дръж се, земьо, българите танцуват”.

Най-вълнуващата проява на българчетата от Кипър ще бъде извън острова. Точно на 24 май ученици и учители от училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол ще бъдат в Рим и ще положат цветя пред гроба на Кирил.

Български дейци на културата и просветата, учители, просветители, общественици, приятели на България ще се съберат в неделя на традиционния празничен прием по случай 24 май, който дава българският посланик в Кипър Христо Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14