Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломанти от НХА аранжираха над 30 свои платна в залите на кюстендилската художествена галерия

Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" - Кюстендил

Осем дипломанти от катедра “Склуптура” при Националната художествена академия, бивши студенти на проф.Ангел Станев, аранжираха по своеобразен начин над 30 свои платна в залите на незавършената повече от 30 години част на кюстендилската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора". 
Творбите са от защитата на магистърската степен на дипломантите през февруари 2016 г.. Сред тях се открояват трите гипсови квадрата на Светлин Демирев и испирацията от корабни мачти, сътворена от Галя Благоева, повлияни от картини на Сирак Скитник, както призна тя на откриването на експозицията из огромните халета като потискащ лабиринт халет, станало в навечерието на 24-майските празници. 
Така и осмината дипломанти се оказват последователи на академик Светлин Русев, който още през лятото на 2012 год. би тревога като предизвикателно насели мухлясалите и прашясали и с пажини, обрушения и с ужасно "излъчване" от атмосферните влияния стени на недостроеното крило на галерията-храм на Майстора, за което все не се намират средства. След Светлин Русев и кюстендилският художник Свилен Блажев реши с изложба да алармира културното министерство, евентуални спонсори, че повече не може да се чака и търпението на местните живописци е изчерпано - галерията трябва да бъде завършена. Проект на общината от м.г. за преустройство на тази част от сградата, която вече се руши и отвън, все още не може да се реализира - необходими са около 7 милиона лева, вероятно няма да бъдат осигурени скоро, казват от администрацията



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14