Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци ще гледат на кино спектакли на Метрополитън опера

Соня Йончева и Александърс Антоненко в "Отело"
Снимка: Метрополитън опера

Варненската публика ще бъде първа извън столицата, която има шанса да гледа запис на спектакъл от програмата "Метрополитън опера - на живо от Ню Йорк".

На 13 юни от 19 часа във Фестивалния и конгресен център ще бъде прожектирана операта "Отело" от Верди с участието на латвийския тенор Александърс Антоненко в главната роля и българската дива Соня Йончева като Дездемона. Силно участие има и Желко Лучич в ролята на Яго.

С "Отело" беше открит сезон 2015/2016 в Ню Йорк на 21 септември 2015 г. Режисьор на спектакъла е Бартлет Шер, а на диригентския пулт - канадецът Яник Незе-Сеген, който наскоро бе избран да замени маестро Джеймс Ливайн след 40 години на поста музикален директор на Метрополитън опера.

Прожекцията във Варна ще бъде със субтитри на български и английски език. Неговата продължителност е 3 часа с антракт.

Така Международният театрален фестивал "Варненско лято", организатор на програмата за България, ще направи мост към предстоящия Международен музикален фестивал "Варненско лято", който съществува вече 90 години.

На 6 септември във Варна ще бъде излъчена и операта “Мадам Бътерфлай” от Пучини - изключително красива и прочута постановка, режисирана от носителя на “Оскар” Антъни Мингела, с участието на звездите Кристине Ополайс и Роберто Аланя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14