Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Светлин Русев от Филхармонията на Френското радио

Светлин Русев
Снимка: Fondamenta

Цигуларят Светлин Русев е един от най-популярните и обичани български музиканти. Харизматичен, успешен и винаги на ниво, той успява напоследък да радва по-често родната публика. В запълнения му до крайност график се вписа и дейността на творчески консултант на Софийската филхармония и благодарение на това чухме в България и него, и негови колеги - именити френски изпълнители.

На 15 юни в зала "България" ще бъде записан концертно поредният му албум с музиката за цигулка и оркестър от Пьотр Илич Чайковски. Негови партньори ще бъдат Софийската филхармония с диригент Хория Андрееску (Румъния).


Тази година Светлин Русев отпразнува 40-годишнината си. Роден е в Русе, където завършва музикалното училище. 15-годишен заминава да учи в Парижката консерватория - в тези две учебни заведения са и първите му стъпки като концертмайстор.

Чуйте в звуковия файл какво разказва цигуларят за израстването си като лидер на оркестър и за работата си като концертмайстор на Филхармонията на Френското радио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14