Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алабреа" - хорът с харизма и късмет

Смесеният хор "Алабреа" с диригент Атанаска Попова
Снимка: Росен Донев

Женският хор "Алабреа" спечели първа награда сред еднородните хорове на Шестия международен хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик в началото на юни. Смесената формация пък получи диплом за най-добре представил се български хор. Диригентката им Атанаска Попова отнесе от Белия град една картина, с която я награди Народно читалище "Паисий Хилендарски - 1870" като най-перспективен млад диригент на фестивала. Дори красивата визия на "Алабреа" бе оценена - Мила Георгиева бе провъзгласена за Мис Фестивал.


Историята на хор "Алабреа" започва през 2013 г. Още с първото си излизане на европейска сцена съставът печели първа награда и златен медал на Международния хоров конкурс Bridge Choir Festival – Будапеща. За участието си в престижния Международен майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров" – Варна през 2015 г. хорът печели втора награда в категория „Еднородни хорове”, а на ръководителката му е присъдена наградата за най-добър диригент на името на проф. Марин Чонев.

Химията между певците и диригентката се усеща още с първите тонове. Желанието на младите хора да творят музика заедно се превръща в харизма, която се предава на публиката. За куража да се създаде и изгради нов хор и за удоволствието от хоровата музика разказва в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентката Атанаска Попова. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Победителите в конкурса

Студентски хор от Сърбия е големият победител в хоровия фестивал "Черноморски звуци" - Балчик 2016

Балчик се превърна в столица на хоровото изкуство – с тези думи диригентката на хор "Космически гласове" и носителка на приза "Музикант на годината 2014"  Ваня Монева се обърна към певците от 20 хорови състава – участници в Шестия международен..

публикувано на 09.06.16 в 22:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14