Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Човешкото тяло - естествено или свръхестествено?

БНР Новини

Подкожен чип за отслабване ще ни предупреждава кога да ядем, за да не дебелеем. В скоро време „дигитален ангел”, може да замени всички документи за самоличност, банкоматни, здравни и кредитни карти. В Бразилия и Мексико вече имплантират така наречените „веричипове” на деца заради тяхната безопасност, подобно на домашните любимци. Шведска компания вгради импланти под кожата на своите служители за по-добро регулиране на работния процес. Сутеньор имплантира чип под кожата на проститутка. В Италия се дискутира поставянето на микрочипове най-напред на всички новородени и държавни служители, а след това и на останалата част от населението. В най-скоро време.
Подобни информации все по-често бомбардират общественото пространство. Ексцентричните транформации от рода на тази на Ерик Спраг, превърнал се от човек в зелен гущер с раздвоен език с помощта на пластичната хирургия, пиърсинга и татуировките, като че ли останаха на заден план. Експериментите на професора по кибернетика Кевин Уорик, свързал нервната си система с компютър, появата на първия мъж с имплантирано трето ухо на ръката и първата дама с магнит-имплант на върха на единия си пръст бяха последвани от авантюрите на авангардни биохакери, които без да очакват милост от природата или обществена благословия, се опитват да постигнат свръхестествени способности. В дневния ред на човешката еволюция от биологично към технологично вече се включи и идеята за масова чипизация, която според някои заплашва да постигне лелеяния от някои тотален контрол. Така ли е наистина?
Стоян Ставру в студиото на предаването. Снимка: Кирчо Стоичков
До каква степен „де юре и де факто” притежаваме собственото си тяло и свободата да го усъвършенстваме в рамките на своя субективен избор? Съществува ли неразрешим конфликт между биологично и технологично според човешката етика и правораздаването?
Отговорите търсим с юриста и преподавател по биоправо Стоян Ставру. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те са опитали „дървесно меню“ в разсадник, отвоюван от пустинята Негев в Израел. Искра Декало..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00