Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акварелите на Иво Пецов в галерия „Арт 36”

Школата на българската графика и стенопис, широката територия на неговите интереси, разнообразието от техники и материали, като цикъла му „Нощни пеперуди” акрил върху хартия, вписването му в нашия художествен живот създават името на македонския художник Иво Пецов. Сега в галерия „Арт 36” той показва само акварелни творби, много личностни природни картини, „без стремеж към преднамерено художествено послание”, както се изразява самият той.

Иво Пецов живее и работи в София. Участва в многобройни групови изложби не само у нас, но и в Македония, Португалия, Испания. Своето многообразно изкуство е представял и в повече от 10 самостоятелни изложби. Изявява се и като анализатор на различни течения в изкуствознанието. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35

Една действителна история в картини

През 1968 година много популярна у нас е песента на Маргарита Радинска „Кукла на конци“, а на „Златният Орфей“ първа награда взима песента „Двама шопа из Европа“, Бийтълс издават своя „Бял албум“, основани са групите „Лед Цепелин“, „Джетро Тъл“ и „Дийп Пърпъл“. През май студентите във Франция започват серия от стачки и окупации. В София през лятото..

публикувано на 15.10.21 в 11:35
Стоян Бабеков

Диригентът Стоян Бабеков: Повече работа и самосъзнание

Kомпозиторът, оставил следа в българската музикална история, диригент на първия в света професионален хор от хора с нарушено зрение, автор на първия тропар за Васил Левски,  Стоян Бабеков гостува на "Нашият ден" и сподели своите мисли в Международния ден на белия бастун : Хорът на слепите – школа "Три десетилетия работих като диригент на..

обновено на 15.10.21 в 09:18