Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив събра хорови диригенти за творческа лаборатория

АМТИИ - Пловдив

Когато към една географска точка започнат да се стичат много хора, и то специалисти като, да речем, хорови диригенти, това няма как да е случайно. В Пловдив тази седмица са се събрали и млади амбициозни хора, готови да учат и да се усъвършенстват, и вече утвърдени имена от България и света за Майсторския клас по хорово дирижиране на вече легендарния маестро Крикор Четинян от 2 до 8 юли.

Доц. Четинян е дългогодишен ръководител на катедра „Оркестрово и хорово дирижиране” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, бил е член на жури в почти всички европейски хорови конкурси. Канен е да ръководи майсторски класове по дирижиране в много страни на Европа. За втори път такъв курс се организира и в Пловдив по идея на младия диригент Кръстин Настев.


Специално за случая от Скандинавия пристигна и диригентът Михаил Делчев - създател на четири хорови състава, които изпълняват български фолклор. Той е довел със себе си певиците от хор "Перуника", сформиран преди почти две години в Стокхолм, Швеция. На 7 юли от 19 часа в сградата на НУМТИ "Добрин Петков" те ще изнесат и концерт. Заключителният концерт на диригентския курс ще бъде в петък от 19.30 ч. в пловдивската зала" Съединение".

Чуйте интервюто с Михаил Делчев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14