Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзотична постановка на операта "Аида" с българско участие

"Аида" на летния фестивал в Шверин

На 8 юли започна летният музикален фестивал в Шверин, Германия. Вече 17 години организаторите се възползват от импозантния вид на сградите в центъра на града, а оперните спектакли се играят на открито пред 1800 души на фона на замъка Шверин.


23 спектакъла на операта "Аида" от Верди са предвидени в програмата за 2016 г. от 8 юли до 14 август. Под диригентството на австриеца Грегор Рот на сцената е огромен международен екип от певци и инструменталисти - общо около 300 участници.

В ролята на етиопския цар Амонасро е българският баритон Крум Гълъбов, който разказа за слушателите на предаването "Алегро виваче", че вече три поредни години в Шверин се представят творби на Джузепе Верди, а самият фестивал е бил открит преди 17 години именно с "Аида". Сега режисьорът Георг Ротеринг предпочита да премести действието в началото на ХХ век, а за екзотиката допринася и участието на слон и камили.

Чуйте интересни подробности в интервюто с Крум Гълъбов от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14