Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС: Чужди разузнавателни служби използват субекти от неправителствения сектор в България

Снимка: dans.bg

Чужди разузнавателни служби използват субекти от неправителствения сектор за налагане на влияние и въздействие в България - това се твърди в годишния доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Има и сериозен ръст на докладите за съмнителни финансови операции, се посочва в документа.

Налице са опити за изнасяне на вътрешни проблеми към Българи
я за реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси, пише още в доклада. 

Годишният отчет отделя серизоно внимание на работата на агентите по борбата с корупцията, прането на пари и противодействието на контрабандата. През миналата година в резултата на работата на ДАНС са проведени 62 операции по противодействие на корупцията на лица, заемащи държавни длъжности. 

През 2015 г. няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани състава на терористични и екстремистки структури на територията на държави, където се водят военни действия.  На 29 лица, съпричастни към дейността на терористични оганизации, са наложени  принудителни административни мерки, експулсиране, отнемане на правото на пребиваване и забрана за влизане в страната. 

През изминалата година дейността на крайнодесните, крайнолевите и анархистките структури в България е спародична, се посочва още в доклада на разузнаването. Запазва се типичната за тях ограничена членска маса.
От годишния доклад на ДАНС става ясно още, че през 2015-а обект на проучване са били 100 142 лица. Не е посочено колко от тях са български и колко чужди граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.