Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фолклорният фестивал "Златен прах" в Челопеч

Снимка: Албена Безовска


Кметът на община Челопеч Алекси Кесяков разказа в "Нещо повече" за третото издание на конкурса "Златен прах".

Трябва финансова дисциплина и много внимателно харчене на парите. Затова можем да си позволим и този фестивал, подчерта Кисяков.

Той уточни, че общият награден фонд е около 11 хиляди лева. В това са включени и пеенето, и танците. Това се прави само с общински средства. Всяка година предвиждаме немалък бюджет за този фестивал, но смятам, че си струва, каза А.Кесяков.

Той разказа, че преди четири години със съдействието на ДФ "Земеделие" е направена открита сцена и навеси за 1200 седящи места.

В тазгодишното издание участват състави от Русия, Испания, Аржентина, Грузия и Сърбия. Руските изпълнители са от Челябинск. Сърбите са по-близки до нас като филклор, емоционални са като нас и ще направим добро шоу, сигурен съм, каза още кметът на Челопеч.

Има над 15 състава от България, които ще участват в танците. Те са разделени във всички категории. Над 50 са участниците в песенния конкурс. Има около 50 групи, а също и индивидуални участници, уточни Кисяков.

Победителите ще участват в гала концерта в неделя, 24 юли.

Още за фестивала чуйте в интервюто с кмета на Челопеч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14