Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 20 август: Прага

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Прага е Думата на деня, поводът: на 20 август 1968 година, армиите на държавите от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират Чехословакия и слагат край на Пражката пролет и на идеята за „социализъм с човешко лице“. Танкове пълзят из улиците на града на Бялата кула и на Далиборовата кула, на Вишехрад и Йозефов, на Свети Вит и Кралските градини, на Старе Место и Храдчани, градът, който е бил два пъти столица на една империя и перла в короната на друга.
Припомняме великите чада на Прага: Кафка, Ярослав Хашек, Райнер Мария Рилке, Бохумил Храбъл, Алфонс Муха, Антонин Дворжак, Иржи Менцел…
С Роберт Леви – поет, филолог, културолог, антрополог, музикант и… хипар, говорим за това толерантно ли е обществото ни и има ли общо случващото се с прогонените от земите си мигранти, както и сатанизирането им, с историята на евреите.
В Бележки върху календара продължаваме „съветската“ линия с убийството на Лев Троцки – приятел на големия мексикански художник Диего Ривера и любовник на съпругата му, гениалната Фрида Кало, с августовския пуч от 1991 година и независимостта на Естония. Шегуваме се приятелски с рожденика Андрей Кончаловски, а и музиката е като за парти: „Смашинг Пъмпкинс“, „Дъ Хаусмартинс“, Стинг и, естествено, Дворжак.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32