Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на историческите възстановки започва във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново започва Първият международен фестивал на историческите възстановки. Ежедневието на средновековните градове ще показват до неделя над 150  участници от България, Румъния, Сърбия, Русия и Украйна.

С атрактивно дефиле на групите за исторически възстановки от петте държави, което ще премине от центъра на Велико Търново до средновековната крепост "Царевец" ще започне следобед фестивалът. До неделя в самата крепост групите ще представят кухнята, занаятите, изкуствата и войнските учения на българите от периода 12-14 век, времето на династията на Асеневци. Дружеството "Традиция" ще пресъздаде манастирско училище и ще дава на гостите начални уроци по калиграфия и иконопис. Представителите на Русия и Сърбия ще отворят работилници за обработка на кожа и метал, дърво и плат. Музика и танци и средновековен театър ще представят украинците, средновековни бойни техники и приложни изкуства ще демонстрират румънците. Във фестивала ще участват и група за историческа фехтовка от Пазарджик. Майстори на облекла, ковани брони и оръжия от Варна, стрелба с лък, занимателни игри и древният занаят соколарство ще  демонстрира група от Сливен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14