Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В израелски кибуц откриват връзката между свиренето на цигулка и стрелбата с лък

Когато създавали кибуца Ейлон преди близо 70 години, ръководителите му били изненадани, че много от участниците пристигали от големи градове в Европа и си носили цигулките. Останалите свирили на пиано или на ударни инструменти. Имало и български евреи. Мястото на селскостопанската комуна било "забравено от Бога": в планината Галил, почти на ливанската граница и много близо до сирийската. След тежкия работен ден се събирали да свирят. Предали любовта към музиката и на децата си. Учителят по музика смятал, че всеки човек може да свири.  

Преди 12 години, точно преди олимпиадата, пристига един от треньорите на украинския олимпийски отбор по стрелба с лък. Предлага да обучава цигуларите. Твърди, че при свирене на цигулка и при стрелба с лък вземат участие едни и същи групи мускули. Наистина се оказва, че цигуларите много по-добре и бързо се научават да стрелят добре с лък. Много от учениците се запалват по лъка и продължават и в тази област. Сред добрите ученици на треньора е българката Албена Баева, която е сред отличените цигулари в майсторския клас. Наградата за тях е да свирят в "Карнеги хол" всяка есен.
Цялата история можете да чуете в репортажа на Феня Декало.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14