Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът „Франц Лехар“ в Бад Ишъл

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Интендантът на фестивала Михаел Лакнер, Eвгений Тарунцов - тенор, Валтер Ерла - диригент, Рита Петерл - сопран, Регина Риел – сопран приемат овациите на публиката в Конгресния и театрален център Бад Ишъл на 27 март 2016 година.
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Малката Виена - така наричат китния град Бад Ишъл в Горна Австрия, в който е разположена лятната резиденция на кайзера до 1914 година. С чисто сърце можем да възкликнем, че това е един малък къс от Рая! Много композитори като Антон Брукнер и Франц Лехар са намирали вдъхновение и почивка сред прекрасното съчетание на минерални води, езера, бистри реки, гори, тучни ливади и планинските върхове!
Бад Ишъл по традиция е домакин на оперетния фестивал „Франц Лехар“ с кулминационен период тази година от 16 юли до 4 септември. Събитието привлича стотици почитатели и туристи от цяла Австрия и от чужбина. В програмата са включени премиери на оперетите „Прилепът“ от Йохан Щраус, „Розата от Стамбул“ от Лео Фал и „Брачна шега“ от Франц Лехар, както и камерни концерти с музика на Йоханес Брамс, Франц Лехар и Ханс Геролд, изяви на салонния оркестър на Бад Ишъл с диригент Валтер Ерла. Той е важна фигура в музикалния живот на областта, преди години е бил един от основните диригенти и на оперетните постановки, днес е директор на музикалната школа в града, а по образование е цигулар.
След един от концертите разговаряхме с Валтер Ерла за фестивала, за забавното в музиката и за традициите на Австрия – именно ръководеният от него салонен оркестър на минералните бани в Бад Ишъл е част от една уникална австрийска културно-ваканционна придобивка. Повече можете да научите от интервюто с него, преводът е на нашата кореспондентка от Австрия Юлия Атцмансторфер, която ще ви разкаже и още впечатления от оперетните постановки в рамките на фестивала. Всичко това можете да чуете в предаването "Звезден експрес" в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25