Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Влаева записа малко позната клавирна музика от Сергей Борткевич

| обновено на 10.08.16 в 18:12
Надежда Влаева
Снимка: личен архив

Малко позната клавирна музика от Сергей Борткевич  представя Надежда Влаева в новия си компактдиск, който тя подари на екипа и слушателите на предаването "Алегро виваче".


Надежда Влаева е възпитаничка на легендарните артисти и клавирни педагози Антон Диков (НМА „Проф. Панчо Владигеров“) и Лазар Берман. От години живее и работи в САЩ. Често открива и представя пред публиката там и в Европа композитори, които са забравени незаслужено.

Борткевич е украински композитор. Произведенията, които съм записала, са композирани между 1940-1950 г., т.е. в късния му период, тъй като той умира през 1952 г. Половината от произведенията са новооткрити преди две години в един архив в Германия. През Втората световна война той живее във Виена и ги изпраща да бъдат публикувани в Германия. Тъй като няма хартия, те са подготвени за публикация, но не са издадени и само преди две години са отключили този архив и са ги намерили, разказва пианистката.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с Надежда Влаева и първа част из Соната №2 в до-диез минор оп.60 от Борткевич.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14