Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албумът Simbiosis на Лилия Донкова и Гонсалу Пешкада

Лилия Донкова
Снимка: личен архив

Диригентът Николай Лалов – основател и ръководител на Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш в Португалия представи в предаването "Алегро виваче" албум на цигуларката Лилия Донкова, която освен концертмайстор на оркестъра, е и негова дъщеря.

Лилия Донкова е родена в София, внучка е на видния наш композитор и педагог проф. Бенцион Елиезер. През 2004 г. завършва Кралската музикална академия в Лондон, а в Португалия подготвя докторат. Често е солист на оркестри и свири като камерен музикант. Освен това преподава цигулка в Кашкайшката консерватория. От 2009-а датира първият й компактдиск "Кантабиле" с прочути пиеси за цигулка и пиано.

Колкото до този албум, наречен "Симбиозис", той е записан в партньорство с Гонсалу Пешкада – акордеонист с международна кариера, носител на първи награди на няколко важни национални и международни конкурси в Португалия. Той е канен като солист на всички престижни оркестри в родината си – разбира се и на Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш под диригетството на Николай Лалов. Той също има предишни компактдискове - с камерна музика за акордеон и пиано и с пиеси на Астор Пиацола. В дуо с Лилия Донкова Гонсалу Пешкада също посяга към творчеството на майстора на танго нуево.

Чуйте в звуковия файл какво разказва маестро Лалов за този интригуващ албум.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14