Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следи от древна писменост откриха край Плевен

Археолозите наричат находката откритието на века

Снимка: БНТ

Поредното доказателство, че преди 5000 години е съществувала форма на писменост, намериха археолозите край плевенското село Рибен. При разкопките е намерена глинена плочка с пиктографски знаци, които предхождат писмеността на Шумерия и Египет, датирана 2000 години  по-късно. 

Археологът д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в Плевен, е категоричен, че това е откритието на века за писмената комуникация на човечеството.

При разкопките това лято е открита глинена плочка, фрагмент от глинен съд, на който личат два пиктографски знака, свастика, която е с по-слаба информация, както и друга група от знаци. Д-р Володя Попов е категоричен: 

Тук се ражда, на Балканите, и по точно в този район на Северозападна България, първата пиктографска писменост. Цялата тази информация води до извода, че протописмеността, която по-късно виждаме развита в линеарното писмо на Шумерия, това, което са йероглифите на Египет, 2000 години по-късно, етапите на нейното развитие и достигането на това ниво на четимост, става при нас. 

Намерената плочка край Плевен е със световно значение за науката:

Това за писмеността ще бъде откритието на този век, който идва. Утвърждаването на това откритие трябва да бъде систематизирано и утвърдено.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14