Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наистина ли дроздът се обади?

БНР Новини

Тази събота в рубриката ни „Третото ухо” ви предлагаме премиерното повторение на пиесата „Щом дроздът се обади”. Тя е част от сборника „Зли пиеси” от Херберт Бергер. За Хербет Бергер се знае малко. Отишъл си е рано от този свят. Преводачът му Венцеслав Константинов ми разказа, че е пил прекрасно вино в имението му в Австрия и че Херберт Бергер е бил много талантлив, светъл и забавен човек. Въпреки това е написал зли пиеси. Вероятно защото тъкмо светлият човек има допълнителни антени, с които улавя тревожните сигнали, които злото безсмислие излъчва и с които руши основите на всемира.

Ованес Торосян избра и постави „Щом дроздът се обади” в Радиотеатъра. Той смята, че пиесата разказва за безумието на човека, което няма граници и време. И това винаги е смешно. И винаги - трагично. Отнесена към младата му възраст, Ованес има завидна творческа биография. Българското кино сякаш дълго търсеше лицето му и откакто го откри, не може да му се насити. Той е добре познат не само на българския зрител. Снима в чужди продукции, пътува по фестивали, печели награди. Изненадата е и с колко много други неща се занимава: участва в театрални спектакли, пише пиеси, композира музика, режисьор е. Изглежда, че не си губи времето със суетата на света и рано е разбрал, че начинът да противостои на опустошаването му е да създава и твори. 

И така, дроздът е вид прелетна птица с пъстра перушина. Дори дълго да не ни е навестявал, ето че идва миг, когато се обажда. Дроздът на Херберт Бергер е провокатор. Пита дали можем да назовем собствените си проблеми и дали наистина живеем или просто пропиляваме дните си. Дроздът пита, ние отговаряме.

Превод: Венцеслав Константинов.
Участват артистите: Кристина Янева и Тодор Близнаков.
Музика и постановка: Ованес Торосян.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветрогонци в Документално студио

Щурците, вятърът, огънят в камината, звънците на странджанските овце, дрънкащите бакърени съдове в багажника на колата, подскачаща по покрития с листа път от Царево до Изгрев, едно пеещо куче и един майсторски усукващ се котарак са част от героите в това плътно и пластически осезаемо аудио за хората, влюбени във вятъра, свободата и илюзиите...

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Семейният оазис в близък аудио план

Продуцирана през 2011 година, десетилетие по-късно радиопиесата „Ковачи“ на Алек Попов тотално се цели в натрупаните стереотипи, от които вече почти не се диша. Днес, и особено в неделя следобед, аудиото ще е по-свежо отвсякога и ще можете да проверите неговата енергия, актуална както за цялото второ десетилетие на 20 век, така и за тук и сега. Историята..

публикувано на 27.06.20 в 09:05

Спасителната сила на хумора според Виктор Пасков и Петър Маринков

Когато рецензията на книга започва с предизвикателно предупреждение като това по-долу, идеята да превърнеш текста ѝ в радио веднага получава поне два сериозни довода – комуникативност и лекота, която води към сериозност. Ето и самото предупреждение на издателство „Захари Стоянов“, което гласи: „Предупреждаваме – тази книга не е безопасна за..

публикувано на 26.06.20 в 15:35
Илюстрация към „Разбойниците“ на Фридрих Шилер (литография)

Където е безпомощно желязото, там помага огънят...

„Вътрешната архитектоника налагаше да бъдат изобразени някои характери, които накърняват по-изтънчения усет за добродетелта и карат да се възбунтуват благочестивите ни нрави. Всеки творец, който рисува човека, по необходимост трябва да постъпи тъй, щом иска да даде вярно копие на действителния свят, а не някакви идеални порождения, не някакви..

публикувано на 05.06.20 в 13:11

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15