Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Плевен спечели голямата награда на международен конкурс за рисунки в Румъния

Снимка: Община Плевен

Осемгодишен ученик от Плевен спечели голямата награда на международен конкурс за рисунки в Румъния. Творбата му, озаглавена "Мома с грозде", е избрана за най-добра сред близо 2 хиляди рисунки от цял свят. 

8-годишният Йордан Гъдулков е възпитаник на арт-педагога Мая Ананиева и се занимава с рисуване в школа "Колорит". На плевенското момче е оказана честта да пререже лентата на откриването на международната изложба в музея "Голещи" 
Почувствах се много щастлив, защото не знаех, че ще получа такава голяма награда. Нарисувах една мома, която носи кошница с грозде, три птички. Тези дрехи са ги носили момите и бабите, от плевенския край престилка. Ще има синьо, жълто, оранжево.
Арт-педагогът Мая Ананиева допълва:
Целта е да се стимулират децата да изучават своето културно наследство, и когато видиш плевенската носия грейнала в центъра на една зала от стотици рисунки, оценени като най-добри в конкурса, това е едно изключително събитие и за детето, и за мене като арт-педагог.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14