Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 24 септември: Ню Йорк

БНР Новини
Снимка: Анелия Кръндева

Започваме в/ с „Нирвана“ по случай 25-годишнина от издаването на култовия им албум „Nevermind“, след което яхваме мустангите и от Калифорния се понасяме към Източното крайбрежие, където ни очаква нашата Дума на деня, която дори още не носи днешното си име. Защото към 24 септември 1664 когато Републиката на Седемте обединени провинции или Нидерландската република официално предава на англичаните вече завладения от тях Нов Амстердам, той все още не е прекръстен на херцога на Йорк и бъдещ крал Джеймс II. Познахте: Ню Йорк – Голямата ябълка, градът, който никога не спи, един от ключовите центрове на съвременното изкуство, е герой на нашето предаване.
С Ангел Игов – писател, литературен критик, преводач и преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на Софийския университет, говорим за романа му „Кротките,“ който след като получи националната награда „Христо Г. Данов“ през пролетта, бе в кратката листа на номинациите за приза „Перото“, както и за градската култура/ градът в литературата.
В „Бележки върху календара“ ни очакват неони, шмайзери и мъпети. Почитаме и най-талантливия сред алкохолиците в литературата – Фицджералд, естествено. А музиката, отново посветена на Ню Йорк, е от Стинг & „Дъ Полис“, „Кийн“, Лайза Минели.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17