Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 24 септември: Ню Йорк

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Анелия Кръндева

Започваме в/ с „Нирвана“ по случай 25-годишнина от издаването на култовия им албум „Nevermind“, след което яхваме мустангите и от Калифорния се понасяме към Източното крайбрежие, където ни очаква нашата Дума на деня, която дори още не носи днешното си име. Защото към 24 септември 1664 когато Републиката на Седемте обединени провинции или Нидерландската република официално предава на англичаните вече завладения от тях Нов Амстердам, той все още не е прекръстен на херцога на Йорк и бъдещ крал Джеймс II. Познахте: Ню Йорк – Голямата ябълка, градът, който никога не спи, един от ключовите центрове на съвременното изкуство, е герой на нашето предаване.
С Ангел Игов – писател, литературен критик, преводач и преподавател в катедра „Англицистика и американистика“ на Софийския университет, говорим за романа му „Кротките,“ който след като получи националната награда „Христо Г. Данов“ през пролетта, бе в кратката листа на номинациите за приза „Перото“, както и за градската култура/ градът в литературата.
В „Бележки върху календара“ ни очакват неони, шмайзери и мъпети. Почитаме и най-талантливия сред алкохолиците в литературата – Фицджералд, естествено. А музиката, отново посветена на Ню Йорк, е от Стинг & „Дъ Полис“, „Кийн“, Лайза Минели.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32