Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворени врати за деца и възрастни на фестивала "Пиано Екстраваганца 2016"

Людмил Ангелов

"Пиано Екстраваганца" се утвърди като един от най-интересните фестивали в календара на културните събития на столицата. Шестото издание ще започне на 23 септември и ще включва по традиция концерти на големи имена и на нови лица в клавирното изкуство, а в програмите ще звучат рядко изпълнявани произведения, наред с класиката за пиано и камерна музика.


Фестивалът е под патронажа на г-жа Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието и науката, и г-н Николай Ненчев - министър на отбраната. Повечето от събитията ще се състоят в концертната зала на Военния клуб, два от концертите ще бъдат в Националната художествена галерия, а закриването на 23 ноември ще ни срещне в зала "България" с победителя в конкурса "Шопен" през 2015 г. Сънг-Джин Чо от Южна Корея.

Една от интригуващите нови инициативи тази година е денят на отворени врати за деца и възрастни на 2 октомври от 11 до 19 часа във Военния клуб, когато големият български пианист и артистичен директор на "Пиано Екстраваганца" ще дава открити уроци на желаещи да се запознаят в новия концертен роял, на който свирят гостуващите на фестивала артисти.  

Друга новост в програмата на шестото издание е премиерната прожекция в България на документалния филм „Улицата на пианистите” на режисьора Мариано Нанте в кино "Одеон" на 26 септември от 18.30 ч.

Акцентите в програмата на фестивала "Пиано Екстраваганца 2016" чуйте от артистичния директор Людмил Ангелов в интервю за предаването "Алегро виваче" - в звуковия феал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14