Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина диригентът Атанас Варадинов

| обновено на 05.10.16 в 17:35

На 57-годишна възраст внезапно ни напусна доц. Атанас Варадинов - уважаван диригент и обичан преподавател.

Той е възпитаник на Националната музикална академия. Завършва класа по оркестрово дирижиране на проф. Влади Симеонов и хорово дирижиране при проф. Стоян Кралев. Работи като щатен преподавател в Катедра “Музикално- сценично изкуство”, където е доцент от 2006 година и две години по-късно става неин ръководител.

Най-слънчевият, всеотдаен и вечно засмян преподавател. Ще го помним в сърцата си с прекрасното му чувство за хумор, нестихващите му закачки, отдадеността му към нас и неговия професионализъм, сподели неговата студентка от Музикалната академия Петя Стоева.

Атанас Варадинов има активна творческа дейност в много от оперните теарти в България. Работил е в София, Бургас, Благоевград. Бил е главен диригент в Държавна филхармония - Видин и ОФД - Пловдив, както и художествен ръководител в Държавния музикално-драматичен неатър “Константин Кисимов” - Велико Търново.

Бил е диригент-постановчик на много оперни заглавия в различни градове на страната, както и в Учебния оперен театър към катедра “Музикално-сценично изкуство”.

Новината за преждевременната кончина на колегата Варадинов ме завари съвсем неподготвен... само преди три дни си пожелахме "на добър час" за новата учебна година в Националната музикална академия и го видях все така широко усмихнат, както беше обичайно за него... Сърцат колега и добър човек - все по-малко са такива в професията на фона на заливащите ни лица, заставащи на пулта пред оркестъра без да имат правото да се наричат диригенти!.. Загубата е голяма - особено за младите студенти, на които той вдъхваше увереността да тръгнат по трудния и трънлив път на музиката. Надявам се сега да е на едно по-добро място, а споменът за него ще остане завинаги жив - сподели за БНР диригентът Григор Паликаров.

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще се извърши на 6 октомври от 11 часа в църквата на Централните софийски гробища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14