Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни и други загадки от Плоската могила

Разкопките на селищна могила Юнаците, Пазарджишко, и златно мънисто, намерено в нея. Датира се в средата на каменно-медната епоха (средата на V хилядолетие пр. Хр.)
Снимка: личен архив

Мястото е на 8 км западно от Пазарджик, наричано Селищна могила Юнаците или още Плоската могила, заради формата. Наоколо ниско и равно. Сред тази низина рязко се извисява внушително, странно съоръжение, плоско отгоре. А отвътре? Археолозите са разкрили останките на поне 30 селища, изниквали буквално едно върху друго през различните епохи. Не прилича на гледка от родния пейзаж, а наподобява скрита в земния насип вертикална скулптура от древноафриканското изкуство: ходът на времето и връзката между поколенията там се изобразяват като монолитен стълб. Пра-пра-дядо, на главата му е следващият пра-пра –дядо, отгоре- пра-дядото, над него- дядото, после бащата- синът- внукът и т.н. Само че Плоската могила си е на наша територия, а находките свидетелстват, че е обитавана в продължение на повече от 6 000 години.
Какви са били хората? С какво с се занимавали, какво е било тяхното възприятие за заобикалящата ги реалност? Първите проучвания на могилата край село Юнаците, пазарджишко, започват през 1939 година. Всеки от екипите, работили на археологическия обект, има принос за изясняване на неговата стратиграфия и хронология. През 2001г. разкопките продължават под ръководството на доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН, с редица нови открития. Лятото на 2016 година може би ще остане белязано с намирането на малко златно мънисто. Според една добре позната поговорка, „и малкото камъче обръща колата”. С какво ще промени представите ни този миниатюрен предмет? Веднага започна съизмерването му с датировката на най-старото обработено злато от варненския неолитен некропол. Историци, археолози, реставратори, бижутери, дори специалистите по развитието на парите вече изказват предположения: за възрастта на находката, за сечивата, необходими за изработването на толкова дребен предмет, за необходимостта на бъде направен и за смисъла, който древните хора са вложили... Миниатюрното златно мънисто поставя много въпроси и загадки. Как се чувстват откривателите можете да научите в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18