Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автори, хитове (bis): Йохан Пахелбел, Джилбърт О’Съливан

БНР Новини
Йохан Пахелбел и Джилбърт О’Съливан
В странстването ни през вековете търсим пресечна точка между творчеството на саксонския композитор Йохан Пахелбел (1653 – 1706) и ирландския автор – изпълнител Джилбърт О’Съливан, нашумял през седемдесетте години на ХХ век.
В предишна наша среща споделихме, че всеки композитор има своите хитове, поне според него самия. При Пахелбел и Съливан признателността идва и от публиката още от времето на тяхната творческа активност.
Йохан Пахелбел е сред известните органисти и композитори на Средна Германия, обхващаща областите Саксония и Тюрингия. Дългия ред на тези композитори увенчават Й.С.Бах и Хендел. Славата на саксонците в Европа през онова време е тъй голяма, че италианците, например, под името „сасоне“ опознавали всички немски музиканти. Музикална емблема на Пахелбел е прочутият му канон от творбата „Канон и жига за три цигулки и басо континуо“ (Канон в Ре). През ХХ и ХХI век безчет музикални автори имитират, повтарят, копират акордовата прогресия на канона, като я използват за различни по жанр нови творби. И тъкмо заради това днес Йохан Пахелбел е наричан „един от кръстниците на популярната музика“.
Когато в края на шейсетте години менажерът на Енгълбърт Хъмпърдинк и Том Джонс, създател на „суперзвезди“ Гордън Милс обяви, че е въпрос на време да покаже на света и третия си артистичен коз тогава, мислех, че това е блъф. Какво повече от Хъмпърдинк и Том Джонс, особено в тази позната вече стилистика?! И изведнъж се появи Джилбърт О’Съливан, напълно различен от всеки и от всичко популярно до момента. С достъпни песни, приятни за малки и големи, с каскет, добре пресметнат небрежен външен вид, поведение (и пиано) той завладя слушатели и зрители. За 4-5 години. Дори сценичното му присъствие да напомня метеор, песните на Джилбърт О’Съливан (Alone Again (Naturally), Clair, Get Down, We Will, No Matter How I Try, Ooh Baby, Why, Oh Why, Oh Why…), оказва се, звучат десетилетия наред, чак – до наши дни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джеймс Ливайн с Бостънския симфоничен оркестър по време на концерт.

Джеймс Ливайн – диригентът, за когото музиката беше като дишането

Той беше истинска легенда още приживе. Роден на 23 юни 1943 г. в Синсинати, в семейството на баща – цигулар, майка – актриса и дядо – кантор в синагогата, Джеймс Ливайн никога не е имал съмнения относно това, в каква посока трябва да поеме животът му. „За мен музиката е като дишането – казва в едно свое интервю музикантът. – Ако ги нямаше нотите и..

публикувано на 17.04.21 в 07:50

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, април 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.04.21 в 09:45

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45