Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ищар се завръща всеки път в България с усещането, че е у дома си

Френско- израелската певица Ищар- Алабина за пореден път напълни зала 1 на НДК в София с концерта си на 18-ти октомври. Специално за предаването „Евробокс“, Ищар разказа подробности за новия си албум „Baila“, който представи първо пред българската публика.

Ищар: „На испански „Baila“ означава танц. Исках да създам албум, с който да кажа, че винаги трябва да празнуваме и да се радваме на живота. Можем да сме щастливи сами, но не можем да празнуваме сами. Празнуването е нещо, което предполага  общуване, то сближава хората, дори да говорят различни езици и да са от различни култури. Започнах работата по  албума „Baila“ преди четири години. Записах няколко песни, едни меланхолични, други ритмични. Последва световно турне и си дадох сметка, че дълго време  не бях стъпвала на сцената във Франция и по- точно в Париж. Така че  обявих концерт за 7-ми декември 2015-та година. И тогава се случи, това, което преживяхме на 13-ти ноември- терористичните атаки в Париж. Екипът ми искаше да сменя датата, но аз казах „Не!“ Направихме концерта в началото на декември и си спомням, че  от сцената видях как хората пееха, танцуваха и се радваха, а на улицата  се усещаше  страх, миришеше на страх. В този момент, въпреки че албумът ми вече беше завършен, реших, че той няма да е меланхоличен и посланието му ще е за радост и щастие. Единствените създадени песни, които запазих бяха „A Paris “, „Pour Toi & Moi“ и „Baila“. И от този ден нататък започнах да правя нещо напълно различно. Посланието на  заглавната песен „Baila“ е да празнуваме и въпреки проблемите, да търсим  и да насищаме нашите души с  доброта и  щастие и  да оценяваме, че всичко, което ни се случва в живота е послание свише. Ако разтълкувате това послание правилно и неговия код, ще бъдете щастливи. Миговете  на  щастие, които споделям с хората, ме карат да се чувствам щастлива и не искам да свършват. Песента „Baila“ написа за мен Индила преди четири години, заедно със своя съпруг диджей Скалп, както и още една песен „ Pour Toi & Moi “. Индила е прекрасен човек, прекрасен талант, беше много приятно да работя с нея и съпруга й.“

Концертът на Ищар на 18-ти октомври в зала 1 на НДК в София не мина и без песента „Евкалиптът“, тя е включена и в новия албум „Baila“. Ищар се изненада, когато й казах, че у нас името й се отъждествява с песента „Евкалиптът“ и я приемаме като нейна своеобразна визитна картичка.

Ищар: „Хората  ми казват, че името Алабина е моята визитна картичка. Всъщност щастлива съм, че в България тази песен е голям хит. Това е още едно доказателство, че може да харесваш песен, дори без да разбираш текста.Тази песен е напълно различна от любовните песни, които обикновено се правят. Започнах да я изпълнявам  в училище, тогава бях на 8 години. Много по- късно, когато записах песента „Евкалиптът“, мисля, че беше през 2000-ната година, ми се обади авторката Наоми Шeмир. Спомням си, че изпаднах в шок, казах си „О, говоря с Наоми Шемир!“ Тя е като паметник за Израел, тя е велика! Тогава тя ми направи комплимент, че съм изпяла напълно различна песен от оригинала, а и не изпълнявам целия текст, защото е много дълъг. Щастлива съм, че и други изпълнители в Израел, дори и Лара Фабиан пеят моята версия на песента „Евкалиптът“.

С какво чувство, пристигате всеки път в България и специален ли беше изборът, българската публика да бъде първата, която ще чуе новия ви албум.

Ищар: „Тъй като пилотният сингъл от албума „Baila“ се казва „В Париж“, беше логично  да направя първия си концерт в Париж, но аз предпочетох да е в България, защото тук се чувствамкато у дома си. Завръщането тук е като да премина в другата стая на дома ми, за мен това е нещо много естествено. Вярно Париж е моят дом, но знаете ли, това е особено усещане, нямам обяснение защо е така, просто ми се прииска да го направя тук, при вас, това е всичко. Искам да благодаря на всички българи за това, че идват на концертите ми и подкрепят моята музика през изминалите години. За мен е огромно удоволствие да се връщампри вас, България е нещо като част от дома ми, част от сърцето ми, българите ме карат да се чувства сякаш съм у дома си. Благодаря ви за това, благодаря ви и за красивата песен „Облаче ле бяло“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14