Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи звукозапис през новия сезон на Радиосимфониците

Първо студио на БНР
Снимка: Кирчо Стоичков

Предаването "Алегро виваче" по традиция следи новите попълнения на музикалния пазар и във фонотеката на Българското национално радио. Към новите компактдискове от новия творчески сезон добавяме и представяне на най-новите записи, направени в Първо студио на Радиото.

Първият от тях е на Симфоничния оркестър на БНР и той поставя началото на новия звукозаписен сезон.
Това е много интересна, бих казала забавна пиеса на съвременния италиански композитор Микеле Мангани. Концертна пиеса за два кларинета и оркестър ни беше предоставена като материал и препоръчана за запис от нашия прекрасен кларинетист Борислав Йоцов. Той, между другото, не беше излизал отдавна като солист на Оркестъра на Националното радио и за нас леше голямо удоволствие да работим заедно. Тъй като пиесата е за два кларинета, той препоръча своята ученичка Цветелина Найденова, която ни изненада с равностойното си изпълнение на втория кларинет. Партиите на солистите са много виртуозни и тъй като авторът също е кларинетист, той е използвал всички възможности на този инструмент, разказа за слушателите продуцентът Людмила Герова.

Още много интересни подробности, споделени от Людмила Герова, и готовия запис на Концертна пиеса за два кларинета и оркестър от Микеле Мангани в изпълнение на Боби Йоцов, Цветелина Найденова и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Найден Тодоров, чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14